perjantai 1. marraskuuta 2019

Synkkä Syysunelma 2019 100km

Miten johonkin tapahtumaan voikin kehittyä tällainen viha-rakkaussuhde? Toisaalta osallistuminen kiehtoo, toisaalta aiheuttaa pelonsekaista nipistelyä vatsanpohjassa. Ajankohta mahdollistaa kelin aurinkoisesta ja lämpöisestä syyspäivästä aina räntäsateen kautta pakkaseen. Tällä kertaa päästiin liikkeelle pikkupakkasessa ja aamusta ilman lämmettyä. saatiin hetkittäistä tihkusadetta niskaamme. Mutta nyt seikkailun alkuun. 
Työkiireet hankaloittivat karttarallia. Alueelta löytyi viisi suunnistuskarttaa, joista pari oli jo hiukan iällä. Kartat olivat kolmen eri suunnistusseuran hallinnoimia, joten vuorossa oli kiivasta sähköpostittelua ja karttojen noutoa painotaloista. Mitäpä sitä mies ei tekisi syksyisen seikkailun eteen. Pääkarttana toimi Map ant-pullautuskartta, josta tulostin liian haasteellisella mittakaavalla 50x60cm kokoisen 2-puoleisen lakanan. Kartan päällystyksen hoidin kontaktimuovilla. Kartanlukua vaikeutti peukalokompassin luupin hukkuminen matkalla autolta lähtöpaikalle sekä vahvuuksilla olevien suojalasien huurtuminen. Etukäteen solmin yhteistyö-, ystävyys- ja avunantosopimuksen Lupus Extremen kanssa. Yhdessä kulkeminen tuo turvaa pimeässä metsässä. Rastilippuina toimi tänä vuonna laminoidut kortit, joissa oli rastinumeron lisäksi latinankielinen sanonta sekä kunnon heijastinteippi molemmin puolin.
 1. Fortis Fortuna adiuvat - Onni suosii rohkeaa
Lähdöstä ykkösrastille oli partioleiriltä tuttua polkua pitkin. Tottakai pimeässä kaikki näyttää erilaiselta, mutta tämä rasti ei aiheuttanut mitään ongelmia. Rastinottoa helpotti vielä polkupyöräilijöiden valot, heidän poistuttuaan jo rastilipulta.
 1. Suum cuique - Kukin tavallaan 
Kakkosrastille lähtö piti tehdä tarkasti, kun aluksi kuljettiin pientä polkua, jonka jälkeen polku  linjalla nopeutti etenemistä huomattavasti. Viiskymppisellä olleet hurjat, Henkka ja Sami tulivat jo tiellä vastaan, kun me vasta suunnittelimme rastinottoa. Kovat ovat kovia.
 1. Omnia mea mecum porto - Kaiken kannan mukanani
Polkuja pitkin kasketulle aukolle ja siitä rastille. Naps ja kops, peruskauraa.
 1. Quo vadis? - Minne menet?
Viimeinen Malva-suunnistuskartalla sijainnut rasti. Selkeitä polkuja ja tietä. Rastin otto oli helppoa, koska pyöräilijöitä tuli vastaan vastakkaisesta suunnasta.
 1. Exempli gratia - Esimerkiksi
Nyt alkoi oikea Synkkä Syysunelma, sillä pääsimme tositoimiin suolle ja työkaluna toimi pullautuskartta. Ojia ylittäessä kastui ensimmäistä kertaa jalat. Koukkasimme turhan paljon lännen kautta ja päädyimme pellon laitaan. Suunnalla kuitenkin tavoitettiin rastikumpare, eikä Palojoen ylityskään aiheuttanut ongelmia. Hyvä me!
 1. Per pedes apostolorum - Apostolinkyydillä
Hyvin sujunut alku toi itsevarmuutta ja jopa pientä uhmakkuutta nuorisosuunnistajaan. Sanoin käyneeni The suppa-rastin alueella ja tuntevani alueen kuin omat taskuni. Seuraava kaksikymmentä minuuttinen meni kuin baarin narikasta saadun väärän takin kanssa. Taskut eivät yht’äkkiä tuntuneetkaan omilta, vaan kartoitimme alueelta noin 127 suppaa ja otimme toistatuhatta turhaa nousumetriä. Oli aika nostaa käsi virheen merkiksi, laittaa leuka rintaan ja seurata Bastvik Expressin ja Mankkaanpuron Ridgen vanavedessä oikeaan suppaan. Peruspositiivisena totean vain, että nyt Karkki-Rasti voi hakea Jukolan Viestiä Palkaninharjujen alueelle Pilpalaan, sillä olemme tehneet maastotyöt valmiiksi viimeistä neliömetriä myöten. Olisin nolo, jos osaisin...
 1. O Sancta simplicitas - Voi pyhä yksinkertaisuus
Tiedetään, TIEDETÄÄN! Siitäkin huolimatta, että sanoin juosseeni seuraavan rastin ohi muutamia kertoja, en saanut päävastuuta suunnistuksesta. Ehkä juuri siksi tällä välillä emme kärsineet ongelmista. Ihme homma.
 1. Mens sana in corpore sano - Terve sielu terveessä ruumiissa
Onpas hidasta kuljettavaa tällainen talousmetsä. Ratamestari olisi tikahtunut nauruun, kuullessaan mietiskelyni. Takana oli vasta 22 kilometriä ja ”The real” talousmetsä tulisi vielä tutuksi pienviljelijäperheen esikoispojalle moneen kertaan.
 1. Gloria in excelsis - Kunnia korkeuksissa
Nyt sitä talousmetsää, hakkuuaukkoa, suota, polvennostoa ja kaatuilua. Viikkoa aiemmin jääkiekossa telottu polvi vääntyi ja hetken jo pelkäsin kipukynnykseni ylittyneen. Olin väärässä. Kun sain taas rytmistä kiinni, niin pikku hiljaa polvi turtui menoon. Ennen rastia tehtiin pieni koukku. Ei mitään isoa, vaan sellainen normaali iltarastisuunnistajan tötöily.
 1. Omnis flusis - Kaikki virtaa
Reilu neljän kilometrin väli kympille. Väli otetaan tarkasti ja Hunsanpaatti löytyy vaivatta. Samalla nähdään hetki viiskymppisellä ollutta paria. Ihan liikaa ei muita ole näkynyt. Kuusi tuntia on täyttymässä, samoin 30 kilometriä. Vauhti on ennakoitua hitaampaa.
 1. Semper paratus - Aina valmis
Aina valmis, mutta kun ei välttämättä ole. Liki seitsemän kilometriä seuraavalle rastille. Tätäkö tämä sitten taas on? Edetään hölkkää ja kävelyä vuorottelemalla. Paikoilleen ei voi jäädä, eikä liian kauan kävellä, kun kroppa jäähtyy välittömästi. Kiitän mielessäni itseäni, että laitoin kunnon hanskat käteeni. ohut pipo saisi olla tähän aikaan yöstä paksumpi. Rastille osutaan suorilla.
 1. Nemo saltat sorbius, nisi infanus est - Kukaan ei tanssi selvinpäin, ellei ole hullu
Vanhana kansantanhun harrastajana hymähdän ja nyökkään itsekseni. Näinhän se menee, niinhän se on. Tähän tanhuun ryhtymisen mielekkyys mietityttää. Toisaalta matka etenee ja seura on hyvää. Mikäpä tässä, meidän omien poikien? Kyllähän me pärjätään. Kuuden ja puolen kilometrin rastinväli. Kerityn leveät laskuojat ylittyvät, toinen siltaa myöten ja toinen patoa pitkin. Jalat kastuvat nilkkaa myöten kylmässä vedessä, mutta lämpenevät nopeasti liikkeessä. Kerityn rannassa ei kulje polkua ja legenda jokaisen järven rannassa sijaitsevasta kalastajanpolusta saa aikaan naurahtelua. Hidasta etenemistä, mutta rastikivi löytyi sieltä, missä sen kuuluikin olla.
 1. Operose nihil agunt - Hätäilijät eivät saa mitään aikaan
Siirrytään hölkällä kohti pohjoista. Vaihtelun vuoksi koukkaamme Ilvesreitille. Polkua on mukava edetä, vaikka yöpuulle asettuneen metson lähtö onkin aiheuttaa housujen tuhrimisen. Alueella on koko reitin parhaat maisemat. Tai olisi, jos olisi valoisaa. Polku Nappilahdennokkaan on tuulinen. Paleltaa. Ei olla edes puolimatkassa. -Huokaus-
 1. Decisis pennis - Pettynein toivein
Seuraava supparasti sijaitsee oman seuran suunnistuskartalla. Odotukset ovat korkealla, mutta pettynein toivein todetaan, että olemme nyt tehneet tarkat maastotyöt tämänkin vanhan kartan päivittämiseksi. LHR: Muistakaa kiittää...
 1. Honor virtuti merces est - Kunnia on miehuuden palkinto
Aamun sarastus vie voiton pimeydestä. Pieni tihkuttelu taivaalta tekee savipintaisista teistä luistinratoja. Eletään jaksamisen kannalta hankalia aikoja. Eväät menevät onneksi alas ja saavat fiiliksen nousuun. Rasti löytyy ennakkotietojen mukaisesti puretun sähkötolpan jalustasta. 
 1. Quo vadis? - Minne menet?
Ai minnekö menen? Minä menen Karhunlavanmäen naapuriin kivirastille. Kaiken hyvän lisäksi rastille löydetään ammattimiesten elkein. Kyllähän me tämä osataan.
 1. Fiat lux - Tulkoon valkeus
Ura löytyy pienellä pyörähdyksellä ja tossu on taas syönnillään. Mäen päällä joudutaan käymään naapurimäellä, ennen kuin osutaan takaisin rastimäelle. Virhe noin 28 sekuntia.
 1. Repetitio mater studiorum est - Kertaus on opintojen äiti
Rastinväli on yli 9 kilometriä ja se aikana on aikaa kertailla alkureissun tapahtumia. Sade kastelee nyt enemmän ja sadetakit puetaan päälle. Samalla otsalampuista maltetaan luopua. Kello on kuitenkin jo 11.00. Matkalla päästään hyödyntämään Ilvesreittiä. Polkua on taas mukava edetä. Paikoitellen tie on niin jäässä ja liukas, että pitää juosta penkalla tai tien keskellä olevalla kohoumalla. Lopussa on vaikeuksia pysyä polulla ja joudummekin tekemään pienen koukun ennen rastia. Lippu löytyy kuitenkin ilman murheita.
 1. Pater noster - Isä meidän
Selkeää tiellä etenemistä. Hölkkää, puskassa kykkimistä ja energiaa, ennen kuin päästää leimaamaan kivirastilla. Isä meidän rukous jää lausumatta. Itsevarmuus alkaa valoisuuden ohella kasvaa. Kengissä tuntuu olevan roskia, mutta en vaivaudu tyhjentämään niitä. Takana on yli 77 kilometriä, joten maali alkaa kohta häämöttää. Todellisuudessa jäljellä on vielä 40 kilometriä ja liki kahdeksan tuntia. 
 1. Mens sana in corpore sano - Terve sielu terveessä ruumiissa
8 kilometrin rastinväli. Sielu ei tunnu enää terveeltä, eikä ruumiskaan. Väsyttää. Tullaan agressiivisella oikaisulla lentokentän länsilaitaa. Onnistutaan hyödyntämään intin alueen endurospoori. Oma sivuvaunucrosspyörä on jemmassa kentän päädyssä olevassa hallissa. Kokemus tuo varmuutta. Kuitenkin kaveri joutuu opastamaan ennen rastia olevien tuttujen teiden kanssa, sillä mieli on kovasti väsynyt. 
 1. Multum non multa - Paljon, mutta ei monta
Tämä ei lopu ikinä. Ali-Myllyn kahlaamolta on taas pitkä siirtymä seuraavalle rastille. Nautitaan valoisuudesta ja maisemista. Rasteja on vielä jäljellä paljon, mutta ei monta.
 1. Abi, male spiritus - Mene pois, paha henki
Tiesiirtymää. Matkalle osuu pirunlinna, mutta itse pirua emme tavanneet. Helppo suorasti löytyy isosta supasta helposti. Kangasmaastoa on mukavaa edetä.
 1. Lupus in fabula - Siinä paha missä mainitaan
Taas tiesiirtymää. Matkaa tuntuu etenevän hitaasti, vaikka hölkkäämme säännöllisesti hyviä pätkiä. Onko ennen rastia olevan lammen rannalla polku? No ei ole. Kyllä ei ole kalastajanpolkua nähnytkään. Itse rasti löytyy ojan kulmasta, ihan niin kuin pitääkin.
 1. Frustra est - Turhaa tämä on
Turhaa, niin turhaa. Suon ylittäminen käy jo rutiinilla. Lasketaan ojia ja tehdään samalla Lopen Uupuneiden seuran ennätys pituushypyssä. Jalat säilyvät liki kuivina. Tiesiirtymät ovat tylsääkin tylsempää rutiinia. Rastikiveä joudutaan skannaamaan hetki. Miten pimeä voikin olla näin pimeää? Otsavalojen teho tuntuu pienemmältä kuin eilisiltana. Turhaa tämä on. 
 1. Citius, altius, fortius - Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin
Rastilta lähtö vaatii ponnistelua. Nopeammin. Leveän ojan ylitse kulkee tukki, mutta se on ihan sikeäksi kulunut. Jäykin jaloin en uskalla ylittää, ennen kuin löydän kepin jolla tukea ylitystä. Korkeammalle. Eteneminen metsässä on taas pimeällä hidasta. Voimakkaammin. Oikeat tienpäät kuitenkin löytyvät ja matka jatkuu kumpare-rastille. 
 1. De mortuis nil nisi bene - Kuolleista puhutaan vain hyvää
Harmittelemme ampumaradan äänien vaimenemista, sillä niiden perusteella olisi ollut helpompaa pitää suunta. Oja pidetään vasemmalla puolella ohjurina ja oikea tie löytyy. Enää ei jaksa edes varoa märkiä kohtia, vaan jalat ovat koko ajan märät ja kylmät. Rastinotto tietä pitkin on suunnistuksellisesti helppoa, vaikka väsymys alkaakin painaa. Jokaisessa välissä pyrin ottamaan energiaa.
 1. Per aspera ad astra - Vaikeuksien kautta tähtiin
Kunnon oikaisu tielle ja hölkällä kohti tien loppua. Eksymistä tämä sankaritarina ei enää kestä, vaan tien silmukasta seuraavaan pitää ottaa todella tarkasti. Kompassia vilkaisen joka toisella askeleella ja viimeiselle rastille osutaan sukkana. Hetkessä on jotakin liikuttavaa.
 1. Veni, vidi, vici - Tulin, näin, voitin
No nyt! Maaliin enää vajaan kilometrin kiri ja homma alkaa olla taputeltu. Kiireeksi meni, mutta nyt fiilis on kuin voittajalla. Enää pieni virkistävä pulahdus järveen, ennen kuin pääsee saunaan lämmittelemään ja sopalle. Valmiiksi kastellut pelastusliivit ovat hirvittävän kylmät paljaalle iholle.  Vaimo käy noutamassa väsyneen, mikä osoittautuukin hyväksi ratkaisuksi. Lyhyen sinnittelyn jälkeen nukahdan autoon. Vuoden 2019 Synkän Syysunelman on aika siirtyä muistojen helminauhaan, jossa se tulee loistamaan poikkeuksellisen kirkkaana helmenä pitkään.
Kuluneet eväät:
3 kpl Mars
1 kpl Snickers
4 kpl High5 geeli
8 kpl laku (BisBis, SukuLaku ym.)
4 kpl ruisleipäpari juustolla ja metwurstilla
1 pss pähkinärusinasekoitus
1 kpl Fazerin Sininen levy

Nyt alkaa tiukka kuukauden rupeama sekä näkymään naamassa, että tuntumaan kropassa. Takana on Louna-rogaining 6h/44km, Halloween Hike 53km/9h26min ja nyt Synkkis 117km/23h44min. Kaikki viikon välein. Ensi perjantain 8h yörogan kun vielä jaksaa, niin pidänkin oikein ylimenokauden :)

#Synkkäsyysunelma #synkkis #mäenkestäisjosmäkeskeyttäisinvaansentakiaetmäenjaksa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti