lauantai 5. tammikuuta 2013

Yhteenvetoa vuodesta 2012 ja suunnitelmia vuodelle 2013

Vuosi 2012 meni varsin kaksijakoisesti: erilaisten vaivojen kanssa joutui pitämään pitkiäkin treenitaukoja, mutta lähes kaikki suunnitellut tapahtumat kuitenkin pääsin käymään.  Ainoastaan Tukholman maraton jäi isompana tapahtumana juoksematta, koska jalkavaivat olivat silloin pahimmillaan ja Tukholman reissu olisi todennäköisesti romuttanut koko loppuvuoden suunnitelmat. Jälkiviisaana on helppoa sanoa, että reissun peruminen oli ainoa oikea ratkaisu, siitäkin huolimatta etten ollut peruutusturvaa perusterveenä ottanut.

Keväällä juoksutahti oli tähänastisista selkeästi kiivain: jo huhtikuun loppuun mennessä oli kilometrejä koossa 600, kun koko vuoden kilometrit jäivät nyt karvan alle tonniin. Loppukesä ja syksy menikin juostessa erilaisissa tapahtumissa, treenien jäädessä taka-alalle. Tiukin putki osui elo-marraskuuhun, kun osallistuin Retki-rogainingiin (47,2km/8h), viiden viikon päästä Nuuksio Classic maastomaratonille (42,2km), taas viisi viikkoa taukoa ja Vaarojen Maraton (43km), kaksi viikkoa Jämin minirogaining-tapahtumaan (26,5km/3h) ja siitä viikko Ahvenanmaan maralle (42,2km), jonka jälkeen takki olikin aika tyhjä. Harjoittelemattomuudestakin huolimatta selviydyin kaikista reissuista hengissä ja osassa pystyin jopa juoksemaan tavoitteen mukaisesti. Ahvenanmaalla maratonaika parani aiemmasta yrityksestä reilut 40 minuuttia!

Rogaining-tapahtumiin Liekkitiimin kokoonpanoksi vakiintui Minkiönkylän Mahti, Doc sekä KapteeniSolisluu. Reitinsuunnittelutaidot kehittyivät huomattavasti vuoden aikana ja parhaimmillaan reittimme mukailivat kärjen reittisuunnitelmia. Suunnistus sujui ilman isoja virheitä ja hyvänä päivänä meillä onkin mahdollisuus kiilata tuloksissa "parhaaseen neljännekseen". Kauden hienoimmat fiilikset taisivat osua Somerniemen yörogainingin hyvään liikkeeseen ja iloiseen yhdessäoloon. Mieleenjääneitä maisemia ihailtiin muun muassa Kalattomannotkossa (Somerniemi), siltaa pitkin kuljettavalla saarirastilla (Retki-rogaining, Viitapohja) ja Hollolan kirkonkylän näkötornissa ollut rasti hienoine maisemineen (Salpausrogaining, Hollola).

Suunnistuskausi sisälsi erinäisen määrän iltarastitapahtumia ympäri Suomen. Vierailtua tuli niin Joensuussa, Aurassa kuin Kauhavallakin. Jälkikasvua tuli liikutettua ennätysmäärä iltarasteilla ja se toikin mukavaa vastapainoa vauhdikkaaseen maastossa kulkemiseen. Puolentoista kilometrin matkaa saatettiin kulkea liki tunti ja matkalla tutkittiin kasvit, maastonmuodot sekä eläimet. Leikillekin varattiin yhteisillä reissuilla aikaa ja yleensä kotimatkalla vielä korjattiin liikunnan aiheuttama kalorivaje herkuttelemalla. Ainoat vähänkin kilpailuun viittaavat suunnistustapahtumat olivat seuranmestaruuskisa sekä mettämaili.

Vanha harjoituskilpapyörä tuli kaivettua esiin ja kuntouttelin jalkaa pyöräilemällä muutamia satoja kilometrejä kesän aikana. Pyöräily tulee varmasti lisääntymään jatkossa yhtenä harjoitusmuotona.

Kaudella 2013 olisi tarkoitus liikkua tasaisesti enemmän. Jalkojen terveyteen aion kiinnittää enemmän huomiota ja lepopäivillekin pitää jättää oma tilansa. Työkuvioiden muututtua, saattaa parhaille päiville osua parikin liikuntakertaa. Juoksukilometrit pitäisi tuplata ja hiihto sekä pyöräily saavat enemmän tilaa kalenterissa. Suunnistuslisenssin hankintaa on harkittu niin pitkään, että eiköhän se nyt sitten lopultakin tarvitse ottaa :)

Kauden tapahtumia, joihin olisi tarkoitus osallistua:

  6.1.2013 Loppiaisrogaining 8h, Kirkkonummi
20.4.2013 Averian maraton, Vihti
  4.5.2013 Salpausrogaining 12h, Lahden seutu
 heinäkuu XTrail Parmaharju, Lieto
10.-11.8.2013 Retki-rogaining
  syyskuu  Nuuksio Classic Trail Marathon
5.10.2013 Vaarojen Maraton, Koli
               Puistojuoksut (mahdollisimman monta), Forssa

Lista varmasti pitenee kauden aikana, mutta tänä vuonna olisi tarkoitus varata aikaa myöskin palautumiselle.

Edit: Vuosiluvut vaihdettu oikeiksi

2 kommenttia:

  1. Siis Pumppi ei ny ymmärrä, mutta onko toi lista siis jo käydyt kisat vai onko vain vuosiluku väärin?

    VastaaPoista
  2. Parahin Pumppi!

    Onnittelut erinomaisesta huomiokyvystä! Samalla ihmettelen, että lukeeko joku oikeasti kaljun, keski-ikäisen kulkukauppiaan jorinoita?

    VastaaPoista